Logo Miłocin Premium

WYNIKI KONKURSU „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”

27.09.2022 r.

Skład Kapituły:  

  1. Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa - Krystyna Stachowska
  2. Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich – Beata Adamska
  3. Restaurator i smakosz - Robert Patycki
  4. Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie - Marcin Purgacz 
  5. Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku

 

Komisja oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.

 

Po degustacji 79 produktów postanowiła przyznać tytuły: „Najlepszy Smak Podkarpacia  2022” następującym produktom:

 

W kategorii produkty mleczne:

  • Serowarnia Piastowska - Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony RYSZARD
  • Serowarnia SWOBODA z Fredropola za :

- Grojer bieszczadzki

- Gruszowski matołek

- ser Borysławka

  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA - Lucyna Cwynar z Zabartówki za:

- Twarożek ziołowy kozi

- Twarożek  podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim

  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za:

- Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami

- Ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią

  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za:

- Ser podpuszczkokwy - Pomidor, oregano, chilli

- Ser podpuszczkokwy - czosnek, pomidor, bazylia

  • KARTOVIA - Kozy w Sadzie  z Łosiny Dolnej za:

- Długodojrzewający ser kozi GRANIT

- Malinową roladę serową

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :

RATAJKA - Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za "LSD" Lasowiacki serek domowy - Twaróg kozi kulany

 

W kategorii  produkty mięsne:

  • Masarnia LUBERA z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
  • MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
  • Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ z Ulanowa za  Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
  • Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli za Kiełbasę pradziada z Dukli

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje : MARKOWA - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową

 

W kategorii  owoce i warzywa:

  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za BIO Dżem  truskawkowy z płatkami róży
  • Lumacosia Ester Pagliara Gospodarstwo Rolne za BIO Truskawki suszone w niskich temperaturach
  • Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :

Ryś Podkarpacki z z Dybawki za Piwny dżem dereniowy

 

 

W kategorii  wyroby piekarnicze i cukiernicze:

  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za :

- Kremówkę tradycyjną

- Szarlotkę bezową

- Tort Royal

  • M. Pelczar: Chocolatier  Anna Pelczar za :

- Czekoladę gorzką 70,4% z owocami borówki brusznicy

- Czekoladę białą 25,9% z owocami derenia

- Czekoladę mleczną 33,6 % z owocami jarzębiny

  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za:

- Ciastka orkiszowe

- BIO Grissini z kozim serem

- Mazurek bezglutenowy

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :

Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym

 

W kategorii  oleje i tłuszcze:

  • Sensi Hemp Sp. z o.o. z Rzeszowa za Sensi Oil - olej konopny tłoczony na zimno
  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna Sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za :

- Olej "Złoty len"

- Olej rydzowy

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje:

Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni

 

W kategorii  miody:

  • Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ z Ulanowa za:

- Miód nawłociowy

- Miód wielokwiatowy

  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
  • EKO BAŁON - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za:

- Miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO

- Pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje:

Pasieka Macejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy.

 

W kategorii  napoje:

  • Winnica NOTABENE - Wiesław Kujda z Rzeszowa za Wino czerwone wytrawne COLLIS
  • Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie RENEE

Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje :

Winnica NOTABENE - Wiesław Kujda z Brylantowej za Wino białe półwytrawne ORTUS

 

W kategorii  inne:

  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
  • PPHU "AWB" Alina Becla z Handzlówki za herbatkę dereniową

 

Grand Prix w tej kategorii otrzymuje:

Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy

Galeria

Organizatorzy

  • Logotyp - Prezydent Miasta Rzeszów
  • Logotyp - Miasto Rzeszów
  • Logotyp - Estrada Rzeszowska
  • Logotyp - Zespół Szkół Gospodarczych

Przetwarzamy dane osobowe w celu realizacji usług i zgodnie z Polityka prywatności.