Menu festiwalowe
16.09.2025 r.
Przedstawiamy menu strefy festiwalowej na rzeszowskim Rynku
- flaki wołowe z majerankiem
- podpłomyk z kremem z bryndzy, duszoną dziczyzną i czerwoną cebulą w occie
- gulasz z dziczyzny z pieczywem
- gołąbki z wędzonym serem, kaszą jaglaną i z sosem pomidorowym
- szarlotka
- ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
- chałka z twarożkiem i frużeliną owocową
- sernik mango
- brownie buraczkowe/ Coulis malinowo-truskawkowe/ krem czekoladowy
- dekonstrukcja szarlotki
- piernikowe tiramisu
- panna cotta z musem brzoskwiniowym
- deser śliwkowy pod kruszonką
- deser chia z musem truskawkowym
- dekonstrukcja ciasta makowego z kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami
- ślepocha - postna zupa z kapusty kiszonej podawana z ziemniakami i suszonymi grzybami;
- kołacz weselny - ciasto drożdżowe z serem, makiem lub powidłami;
- Huculska Wereszczaka - gęsty sos mięsno-warzywny podawany z kaszą gryczaną
- pierogi z bieszczadzką wołowiną z okrasą z cebuli
- proziak z bieszczadzką wołowiną i ogórkiem kiszonym
- krem borowikowy z grzankami
- podkarpacka kwasówka na kowalskiej wędzonce z borowikami;
- kowalska kaszanka na chlebie rzeszowskim z konfiturą cebulową i piklami;
- mus z kwaśnej śmietany z dżemem dereniowym i kruszonką
- tradycyjny żurek na zakwasie
- gołąbki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym
- żurek „Spod strzechy”
- fasolka po chłopsku
- flaki po rzeszowsku
- żurek Rzeszowski ze skwarkami, twarogiem i gotowanymi ziemniakami;
- proziaki z dziczyzną;
- proziaki z konfiturą z płatków róż;
- gołąbki z farszem z kaszanką i grzybami
- soliński kocioł
- gulasz wieprzowy
- z regionalnymi dodatkami: proziaki, pieczone ziemniaki, wędzony twaróg, kwaśna śmietana z czosnkiem niedźwiedzim




